Sterilisering av katt

Lydversjon av artikkelen kan du høre over, trykk på play.
https://kattensverden.no/wp-content/uploads/2011/02/sterilisering-av-katt.wma

Først kan vi jo ta definisjonen på hva sterilisering er:

Sterilisering: frata evnen til å kunne reprodusere seg, gjøre ufruktbar

Det vil si at du fjerner evnen til å reprodusere seg hos katten. Det er mange grunner til at du bør gjøre det med din katt, men kun dersom du ikke skal bruke den til avl. For da trenger du den evnen.

Katten får mange fordeler ved sterilisering. Noen av de fordelene er at den slutter med spredning av sykdommer i møte med andre katter, det blir fort litt slåsskamp mellom hannene når det er få hun katter i nærområdet. Dette gjør de for å markere seg med makt om at det er den han kattens territorie.

Du hjelper også til med å holde villkattbestanden nede, for om din katt er ute på vandring så ser ikke den forskjellen på villkatter og huskatter. Derfor vil det blir flere og flere villkatter om katten din ikke er sterilisert.

Katten din blir mye roligere etter sterilisering, den har ikke det samme makt behovet som før. De blir også mer hjemmekjære.

Alternativer til sterilisering er prevensjonsmiddel for katten. Der har vi da en mulighet og det er p-piller til hunnkatten. Men det er mange ulemper med det også, katter som mennesker får da større fare for å få kreft og da spesielt brystkreft, eller at du glemmer å gi katten p-piller til riktig tid. Katten kan også være lumsk og senere kaste opp p-pillen din om den skulle spise gress, for da kaster de som regel opp og den kaster gjerne opp p-pillen også. Det gjør at det kommer kattekull som ikke er ventet og det kan gi deg noen vanskelige valg. Som å avlive kattekullet eller gi dem bort til uegnede eiere som ikke vil ta vare på katten de får seg. Så det beste alternativet er sterilisering av katten.
Katten din kan steriliseres ganske tidlig, men helst når den er kjønnsmoden ved rundt et halvt år for hunnkatter og 3 kvart år for hannkatter. Men det varierer for kattene, så dette er en pekepinn på når du kan gjøre det, men avtal med en dyrlege om de kan få sjekket din katt før du gjør inngrepet hos dem.

Ved en kastrering / sterilisering av katten din så vil den få full narkose. Det gjør at katten kan bli litt ør i toppen som mennesker også blir ved neddoping. De får også litt smertestillende før de skal hjem til sin eier. Da er det viktig at du som katteeier tar godt vare på katten i de neste dagene og helst holder den inne. For katten kan miste retningssans og overse farer som biler og andre ting som kan skade den.

Katten vil også få en krage på seg etter operasjonen/steriliseringen. Dette for å beskytte såret fra katten selv. For om katten skulle åpne såret så risikerer den mange sykdommer og at den må tilbake på operasjonsbordet. Pass også på at katten får skikkelig mat og at maten blir litt lettere tilgjengelig enn vanlig, siden det er vanskelig å spise og drikke med en stor krage rundt halsen.

Håper du ble litt klokere på hva sterilisering av katt går ut på, og har du flere spørsmål kan du skrive til meg i kommentarfeltet under!

Relaterte innlegg - les mer:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

6 hendelser på “Sterilisering av katt”

    1. Hva er forskjellen på kastrering og sterilisering av hunnkatt. Hva skjer hvis man bare steriliserer hunnkatten i stedet for å kasterere den. Får for eksempel en sterilisert hunnkatt løpetid? Hva er prisen for å sterilisere/kasterere katt?

  1. Min hunnkatt ble idag sterilisert, men vi fikk ikke noe beskjed om hvordan vi skulle stelle katten etter inngrepet, og katten fikk heller ikke krage men slags teip over såret. Er nå et par timer siden den var hos vetrinær, og det drypper en slags blanding av litt blod og et eller annet fra såret for det er veldig svakt rødt så det virker som det er blandet med noe. Når pusen ligger kommer det mer enn et par dråper naturligvis, men ikke veldig mye. Er dette noe å bekymre seg over? Vetrinærkontoret er nå stengt, jeg hadde tenkt å ringe å spør men de har ikke åpent til lenger enn 4.

  2. Hei Anne! Forstår at du nå er bekymret, håper du får tak i noen som kan gi deg et svar. Jeg har dessverre ikke et til deg, men håper at det er andre som er innom som kan hjelpe.

    Etter å ha søkt litt rundt på nettet kan det komme av at såret gror innenifra og det gir en litt tynn blodig væske fra seg. Og om lignende operasjon på hund så anbefalte de krage om hunden selv slikket på såret, for da tilfører den bakterier og det er ikke bra.

    Et annet tips: Ring til en døgnåpen dyreklinikk og forhør deg, fant frem til denne Evidensia Oslo dyresykehus [Link redigert siden nettsiden er ny. Brian.]

  3. Tusen takk for svar, fik tak i en vetrinær venn på hjemmetelefon og det var ikke noe alvorlig, det har nå sluttet i tillegg så var nok bekymret uten grunn 🙂

  4. Hei, bra side forresten – her kommer noe vi lurer på. Vi har 2 steriliserte hunnkatter – på ca 8. Men det vi ikke helt har klart å lese oss frem til er om de fremdeles har perioder i året (likedan som en hund har “løpetid”), hvor de får “behov” for paring. Altså kattene vet jo ikke at de ikke kan bli drektige, og det ville jo vært rart om parringsinstinktet skulle forsvinne? ERGO: Fortsetter de med paring periodevis selv om de er steriliserte. For det er helt tydelig at begge 2 (på forskjellige tider gjennom året), har kun et ønske og det er å være ute hele tiden. Kan noen hjelpe oss å forstå?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.