Velg riktig arbeidslys på hjemmekontoret

Å ha muligheten til å jobbe hjemmefra er det flere og flere som benytter seg av. Mange bruker kjøkkenbordet, spisebordet i stua, eller har et eget rom som fungerer på hjemmekontor.

Felles for de alle, er at det er viktig med rett belysning, slik at man unngår slitasje på øyer, samt at det rett og slett er mer behagelig å jobbe med rett lys. Det finnes utallige eksempler på hvordan man ikke skal gjøre det. Stearinlys ved siden av laptopen en sen høstkveld er sikkert koselig, men i lengden fungerer det ikke. Dårlig lys gjør øynene sløve, og jo mørkere man har det i omgivelsene rundt seg, jo mindre konsentrasjon får man over tid. Som hovedregel kan også si at lyset fra dataskjermen over tid ikke er nok til å belyse et helt rom.

Samtidig så skal man ikke sitte i et kritt hvitt lys hele dagen, med to arbeidslamper fra Biltema pekende mot seg – det finnes en middelvei. Rikelig med belysning over og rundt deg, i tillegg gjerne til en skrivebordslampe direkte mot tastatur og arbeidspulten, kan være det rette for deg. For det finnes en del individuelle forskjeller – vi reagerer alle ulikt på forskjellig lyssettinger. Noen kan trives med et relativt mørkt og dunkelt rom, mens andre trenger både sollys og sterk kunstig belysning. Dette bør du også prøve og feile litt på, for å finne det som fungerer best. Man oppdager gjerne ikke før etterpå at belysningen var feil; etter endt arbeidsøkt kan man virke mer sliten med dårlig lys, enn med god belysning. Så start heller med for mye lys, enn for lite, og juster deg inn etter hva som er best for deg.

Et annet tips er selvsagt å ha så mye naturlig lys fra vinduer og dører som mulig, slik at man også får det naturlige dagslyset inn – som gir både inspirasjon og det føles mer naturlig. Men som oftest i dette landet er store deler av året relativt mørkt, så det er viktig å supplere med kunstig lys.

Det finnes også anbefalte lysgrenser som kan være greie å forholde seg til, mellom 200 og 300 lux er anbefalt for en data-arbeidsplass, som er litt svakere enn ved et ordinært kontor hvor det gjerne kan være 400 lux. En lux-måler kan være et godt hjelpemiddel for å se hvor landet ligger, og kan enkelt kjøpes på nettet eller i en lokal jernvarehandel.

Relaterte innlegg - les mer:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.